Taniec jako język ekspresji: od baletu po współczesne formy ruchu.
Kluczowymi składnikami smaku w winogronie są węglowodany, kwasy oraz polifenole. Te trzy związki zapewniają winu trzy z pięciu podstawowych smaków: słodki, kwaśny oraz gorzki. W jakimkolwiek lub ewentualnie razie, istnieje ogromna ilość substancji w gronach, które zapewniają smak. Substancje te są bieżące w błahych ilościach (mierzonych nieraz w milionowych fragmentach). Wszelkie te substancje dają winogronom specyficzny smak, formułowany, jako smak doniosły. Smak podstawowy znamionuje każdą formę winorośli. Większa część składników smakowych odkrywają się położone w wewnętrznej części skórki grona. W następstwie tego istotne jest, żeby tłoczenie zajmowało znaczącą pozycję w procesie zapewnienia bazowego smaku każdemu winu – wina. Trzeba rozróżnić pomiędzy aromatem a bukietem. Aromat jest specyficznym zapachem wywodzącym z zastosowanej odmiany winorośli, podczas gdy bukiet jest reprezentatywnym zapachem sposobu produkowania wina. W ten sposób, na przykład, dwa wina z tego samego grona mają ten sam aromat, jakkolwiek inny bukiet.
1. Sprawdź tutaj
2. Znajdź więcej
3. Tutaj
4. Przeglądaj
Literatura kobieca: głosy pisarek, które zmieniły literacki krajobraz.